KOSGEB’e başvuru yaparak kredi desteklerinden ya da hibeden yararlanmanız mümkün kılınıyor. Peki, KOSGEB kredi başvurusu nasıl yapılır? Nasıl alınabilmektedir? KOSGEB kredi desteğini, kimlerin alabileceğini sizler için derledik.
KOSGEB Kredi Nedir?
Dünyada, yakın coğrafyamızda ve özellikle de ülkemizde son dönemlerde yaşanmakta olan olaylar; dış ve iç kaynaklı gelişmeler ve dalgalanmalar sebebiyle ekonominin canlılığını sağlamak adına yapılan çalışmalar katlanarak artmaktadır. Girişimcilerin ve Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) rekabet güçlerini geliştirme amacıyla pek çok hizmet ve destek sunuluyor.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı da; sosyal ve ekonomik kalkınmayı hedefleyerek bu yönde çalışmalarına devam ediyor. Tüm bu çerçevede, ülkemizin ekonomisinin can damarı olarak gösterebileceğimiz KOBİ’lerin küreselpazarlarda rekabet edebilmesi ve bu gücü dürdürebilmesi adına; yüksek işletmelere dönüşebilmeleri için çeşitli hizmetler sağlanıyor.
Kimler KOSGEB Kredi Başvurusunda Bulunabilir?
Küçük ölçekli bir işletme kurmak ya da yeni bir proje ile iş kurmayı planlayan kişiler; KOSGEB kredi desteği ya da hibeden yararlanarak kendi işinin patronuna dönüşebiliyor.
Önerilen İçerik: En Kolay Kredi Veren Bankalar 2023
Girişimcilik Destek Programıyla; 50 bin TL hibe 100 bin TL gibi kredi imkânlarından da yararlanabiliyorlar. Peki, bu programlardan kimler yararlanabiliyor?
- Girişimciler
- Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler
- İşletici Kuruluşlar (İş Geliştirme Merkezi yönetimi için kurulan tüzel kişilik)
Söz Konusu Olan Bu Destek Nasıl Alınıyor?
KOSGEB kredi desteği ya da hibe alabilmek için ilk olarak uygulamalı şekilde girişimcilik eğitimi alınması şarttır. Bu eğitim en az otuz iki saat sürmektedir. Bu eğitimler ücretsizdir, genel katılımlara açıktır. Girişimcilere; iş kurmak ve yürütmek konularında bilgi ve beceri kazandırır. Tüm bu süreçte kendi sorumluluklarının ve rollerinin farkında olmalarını sağlamaktadır. Kendi iş fikirlerine yönelik bir iş planı hazırlayabilecek deneyim ve bilgi kazanmaları için düzenlenir. Uygulamalı girişimcilik eğitiminin ardından, girişimcilik sertifikası alınmaktadır. Bu sertifika sonrası, bir iş projesinin hazırlanması gerekmektedir.
KOSGEB’den destek alımını sağlayacak en büyük ve en önemli faktör bu iş projesidir. Bu proje, değerlendirme sürecinde büyük bir yer tutmaktadır. Hazırlanmış olan bu iş projesiyle birlikte destek başvurusu yapılmaktadır. KOSGEB birimlerine şahsen bir başvuruda bulunulması gerekmektedir. Projenin onaylanmasının ardından işletmeler, söz konusu olan bu destekten yararlanabilmektedirler. Tüm bu adımların sonunda KOSGEB kredi başvurusu kabul edilir.